Het verhaal van René

"De kracht van samen"

René was getrouwd en had een koopwoning. Helaas eindigde het huwelijk en kreeg hij na de scheiding te maken met een reeks vervelende gebeurtenissen die veel impact op hem hadden. René verhuisde van zijn koophuis naar een kamer in een andere woonplaats en ging steeds verder achteruit. Hij kwam in een psychose en hoorde stemmen. Om de stemmen te verdoven, dronk René. Vanwege zijn drankgebruik werd hij tweemaal opgenomen in een GGZ-instelling en raakte zijn rijbewijs kwijt. Bij de laatste opname hakte René de knoop door: zo kan het niet verder.

Beschermd Wonen bij Stoed

Na een poosje met een huisgenoot te hebben gewoond bij Stoed, verhuisde René naar een groepslocatie van Beschermd Wonen. “Het zou alleen een proefweekend zijn” gniffelt hij, “maar ik ben gelijk gebleven”. De begeleidsters op de groep hebben hem er echt doorheen gesleept, vertelt hij. Ze spoorden hem aan uit bed te komen en weer mee te doen aan het leven. In combinatie met de juiste medicatie zorgde dat voor een grote verbetering. “Ik kreeg veel meer rust”. Ook had en heeft René enorm veel steun aan zijn ouders, die hem erg dierbaar zijn.

Een eigen plekje

Na vijf jaar op de woongroep verhuisde René naar een eigen appartement bij Beschermd Wonen. “Als er nieuwe bewoners komen, laten ze mijn appartement als voorbeeld zien”. Boven zijn bank hangt een prachtig abstract schilderij met blauw, geel en zwart. “Dit was één van de eerste dingen die ik kocht voor mijn eigen plekje”, vertelt hij. René vond het schilderij in het atelier van Buurtcentrum De Hooftzaak. De dynamiek en de kracht die het schilderij uitstraalt, spraken hem gelijk aan.

Een positieve, vrolijke man

René werkt als vrijwilliger bij de facilitaire dienst van Stoed. Hij vind het contact met mensen en de veelzijdigheid aan taken die hij oppakt erg leuk. Hij maakt met iedereen gemakkelijk een praatje. Daarnaast is René lid van de cliëntenraad en kookt iedere vrijdag voor zijn medebewoners, zo’n 8-10 mensen. Hij is regelmatig in de sportschool te vinden en fietst graag.

René is blij met de ondersteuning van Stoed. Iedere week heeft hij een gesprek met de woonbegeleider om te bespreken hoe het gaat. Ook krijgt hij elke week hulp in de huishouding. “Mijn medicatie regel ik inmiddels zelf”, vertelt René trots. Door de begeleiding heeft hij veel over zichzelf geleerd. “Ik weet daardoor bijvoorbeeld dat ik niet goed tegen drukte kan”, geeft hij aan. “Daar kan ik nu veel beter rekening mee houden”.

Vol vertrouwen naar de toekomst

Waar hij trots op is? “Dat ik al zo lang ben gestopt met drinken”, vertelt hij. Daarom is René de procedure om zijn rijbewijs terug te krijgen gestart. Hij heeft weer contact met vrienden van vroeger en heeft het enorm naar zijn zin bij de facilitaire dienst. Hij kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.

Voor iedereen die in lastige situatie zit, heeft René een belangrijke boodschap: “Luister naar de hulpverlening. Soms heb je het gevoel dat ze tegen je zijn, maar het is allemaal uit goede bedoeling. Ze helpen je écht verder!”