Het verhaal van Miranda

"Je moet het zelf doen, maar het hoeft niet alleen!"

Miranda is vier dagdelen per week actief als vrijwilliger bij Seniorenwelzijn. Ze is daar gastvrouw en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Sinds 3 maanden woont ze in een studio op een Beschermd Wonen locatie in Vlaardingen. Miranda doet vrijwel alles zelfstandig, maar vindt het fijn om de hulp ‘achter de hand’ te hebben. “Een hele verandering na de dak- en thuislozenopvang!”

Bankslaper

Miranda leidde een fijn bestaan; ze deed de Pabo, vrijwilligerswerk bij het poppodium en was fulltime moeder. Alles liep op rolletjes totdat Miranda in 2019 door omstandigheden haar huis kwijtraakte. Ze logeerde bij vrienden en kennissen en werd een ‘bankslaper’. Bankslapers zijn mensen die dakloos zijn, maar niet op straat slapen. Ze logeren bij familie, vrienden en kennissen.

Tegenover iedereen deed Miranda alsof het allemaal prima ging, totdat ze zich op een gegeven moment niet meer kon verstoppen voor zichzelf. Ze kwam bij dak- en thuislozenopvang De Elementen terecht. “Ik dacht altijd dat de meeste daklozen aan de drugs of alcohol zaten en daardoor dakloos raakten”, vertelt Miranda. “Totdat ik in de opvang kwam. Daar ontdekte ik dat onze levens van daarvoor helemaal niet zoveel van elkaar verschilden. En dat mensen juist vaak pas met drank en drugs in aanraking komen nádat ze dakloos zijn geworden!”

Corona als redding

Door corona kon Miranda langer in de opvang blijven dan de reguliere 17 weken en dat is haar redding geweest, zegt ze. “Ik kreeg de kans om aan mezelf te werken. Daar was 17 weken niet genoeg voor geweest. In het begin vond ik het allemaal maar niets, maar door de standvastigheid van de begeleiders bij De Elementen drong het tot me door dat het anders moest”, vertelt Miranda. “Daar kwam een behoorlijke dosis tough love aan te pas!”, lacht ze.

Trek aan de bel als je stilstaat

Miranda’s boodschap voor mensen in dezelfde situatie is duidelijk: ga op zoek naar hulp en accepteer die hulp dan ook. “Je moet nog steeds hard aan de bak, maar als je het niet doet, kom je ook niet verder. De Elementen is dé plek om te beginnen. Er is een team met veel verschillende expertises, waardoor je op 1 plek geholpen wordt voor alles”. Miranda merkte dat de drempel om naar de opvang te gaan hoog was. Ze vond het moeilijk om toe te geven dat ze het niet alleen kon. “Uiteindelijk denk ik nu: dit had ik veel eerder moeten doen. Maar mijn trots zat me in de weg. Daardoor heb ik voor mijn gevoel een jaar stil gestaan”.

Je wensen en behoeften kenbaar maken

Miranda verbleef 2,5 jaar in De Elementen. Met behulp van een woonbegeleider leerde ze zichzelf beter kennen en haar grenzen aan te geven. “Ik heb ook geleerd minder streng naar mezelf te zijn. Dat wil ik in de komende periode nóg verder ontwikkelen”, zegt ze. De overgang van De Elementen naar haar eigen studio was behoorlijk wennen. Al die tijd had ze in een groep gewoond en waren er constant prikkels. “Nu ik die rust krijg, merk ik pas hoe vermoeid ik ben”. Doordat ze in De Elementen heeft geleerd zich meer uit te spreken, kon ze dit nu ook aangeven bij de mensen om haar heen. Die reageren daar positief op, vertelt ze opgelucht.

Het leven na de opvang

Miranda is trots op zichzelf. Ze is De Elementen ook enorm dankbaar, voor de hulp die ze haar gaven, maar ook de samenwerking die ze zochten met andere (hulp)instanties. Zo kwam ze ook bij Seniorenwelzijn terecht en ze is nog altijd  erg blij met haar vrijwilligerswerk. Het geeft Miranda iedere dag een doel, een reden om uit bed te komen.

De balans is nu goed, ze heeft na het werk genoeg energie over om ook nog andere dingen te doen. “Dat wil ik graag vasthouden, dat ik me iedere dag prettig voel. Zo kan ik stapje voor stapje werken aan mijn toekomst. Mijn grootste droom is weer helemaal zelfstandig wonen. Misschien heb ik dan ambulant nog hulp nodig, maar ook dat is ok. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!”