Het verhaal van Jean-ann

"Hoe moeilijk het ook lijkt te zijn om voor jezelf te kiezen, probeer het. Dat kan echt voor verbetering zorgen."

Wijze woorden van Jean-ann en gesproken vanuit ervaring. Jean-ann ontwikkelde als kind een trauma dat zich in haar middelbare schooltijd uitte in ernstige klachten. Jean-ann werd depressief. Meerdere hulpverleners en specialisten werden bezocht, maar er werd geen oplossing gevonden. Vlinders geven haar vanaf dat moment rust en een gevoel van veiligheid en vrij zijn als ze de woede weer voelt opkomen. Ze draagt daarom altijd een afbeelding van hen bij zich.

Hulp

De klachten van Jean-ann ontwikkelen zich verder. Bij onderzoeken wordt PTSS vastgesteld. Jean-ann geeft niet op. Jaar na jaar blijft ze om hulp vragen en volgt ze verschillende behandelingen. Ondertussen verhuist ze naar een locatie voor beschermd wonen bij Stoed.

De behandelingen en het beschermd wonen, doen Jean-ann goed. Ze leert om voor zichzelf en haar gezondheid te kiezen. Het gaat zelfs zo goed dat ze weer naar een eigen woonplek verhuist. Hier krijgt ze namens Stoed ondersteuning van Kimm. Met haar heeft Jean-ann een klik. “Kimm gaf me het gevoel dat er naar me werd omgekeken. Ze was er als ik haar nodig had”, aldus Jean-ann.

Andere mensen helpen

In 2020 doet Jean-ann mee aan een podcast van de WOS met als titel “De wandeling naar mijn nieuwe ik”. Haar doel is helder. “Ik wil mensen meegeven dat ze niet te lang moeten wachten met het zoeken van hulp. Ook al is het moeilijk, probeer toch hulp toe te laten. Ik heb het ook gedaan en het gaat nu weer goed met mij”.

De motivatie van Jean-ann gaat verder. Ze wordt lid van de cliëntenraad van Stoed en vertegenwoordigt hier de belangen van cliënten. Ze vindt het belangrijk dat hun stem wordt gehoord. Ze geeft aan “ik begrijp wat andere cliënten meemaken en ik wil hen helpen”.

Inmiddels gaat het zo goed met Jean-ann dat zij over afzienbare tijd geen ondersteuning van Stoed meer nodig heeft. Zoals ze zelf zegt: “Stoed is een stukje in je leven als je ondersteuning nodig hebt. Daarna ga je weer zelfstandig verder in de maatschappij”. En dat gaat ze zeker.

Ontwikkeling

Ook haar vrijwilligerswerk bij Buurtcentrum De Hooftzaak heeft Jean-ann aangegrepen om zich te ontwikkelen. Waar ze vroeger alles voor zichzelf hield en aan de zijkant bleef staan, praat ze nu met iedereen. Zo begeleidt en organiseert ze activiteiten. Een cursus sociale vaardigheden, Nederlandse les, een kookworkshop of een beauty dag, Jean-ann wordt er blij van. Het zorgt voor zingeving en een mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij. Over een tijdje stopt ze met dit vrijwilligerswerk, maar dat heeft een goede reden.

Binnenkort start ze bij de Giovanni van Bronckhorst Foundation én begint ze aan een opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Jean-ann kiest bewust voor het werken met kinderen. “Bij de foundation kan ik kinderen van groep 7 en 8 met een leerachterstand begeleiden. Ik kan ze voorbereiden op de middelbare schooltijd. In die tijd maak je pas echt kennis met de wereld”, zo zegt ze.

Vertrouwen in de toekomst

Jean-ann is klaar voor de laatste fase van haar begeleiding door Stoed en het opstarten van haar nieuwe leven. Ze wil bezig zijn, niet stil zitten. Vol vertrouwen kijkt ze naar de toekomst. Ze wil haar diploma halen, Koreaans leren en in de toekomst misschien een stichting voor kinderen oprichten.

Wij hebben vertrouwen in de toekomst van Jean-ann. Wellicht biedt zij anderen straks, wat vlinders haar bieden: rust, veiligheid en vrijheid.