Het verhaal van Amy

"Hoe je jezelf voelt, is hoe je dingen ziet en hoe je het bekijkt. En hoe je het beleeft van binnen, dat straal je uit naar buiten."

Dit is een van de prachtige teksten die Amy heeft geschreven. Ze is creatief en die creativiteit komt vooral tot uiting in gedichten, spreuken en teksten. Een paar jaar geleden werd ze zelfs tweede bij een gedichtenwedstrijd. Amy vertelt dat het schrijven van teksten een mooie manier is om alles wat in haar gedachten zit op papier te zetten. ‘Krom is recht’, zo omschrijft ze het zelf.

Een tweede thuis

Amy kwam veertien jaar geleden via via bij Buurtcentrum De Hooftzaak. Door omstandigheden lukte werken niet meer en miste ze dagelijkse activiteiten en contact met andere mensen. Daarom kwam ze bij Stoed, om meer onder de mensen te komen. Ze besloot mee te doen aan een activiteit en is hier sindsdien iedere dag te vinden. “Vroeger was ik stil en verlegen, werd ik gepest omdat ik me anders gedroeg en niet bij de groep hoorde. Sinds ik bij De Hooftzaak ben, is dat veranderd. Hier kan ik mezelf zijn en durf ik me uit te spreken. Het is alsof ik een tweede thuis, een tweede familie heb. Mensen beoordelen je niet, maar accepteren je zoals je bent en doen moeite om je echt te leren kennen”, vertelt de vrolijke Amy.

Voor jong en oud

Ze praat graag met de andere mensen die bij De Hooftzaak komen en de verschillende activiteiten die Stoed organiseert sluiten aan bij haar interesses. Amy vindt het fijn om samen te eten en verschillende mensen te treffen. Ook haar creativiteit kan ze goed kwijt in de activiteiten.

Goede en slechte momenten

Amy heeft door de jaren heen een wisselende relatie met eten gehad. Ze heeft tweemaal een eetstoornis overwonnen, allerlei diëten gevolgd en verschillende trainingsvormen. In de afgelopen jaren is zij veel bezig geweest met beweging en voeding. “Het is belangrijk om zelf goed onderzoek te doen en niet zomaar iedereen te geloven die vertelt hoe het moet. Ieder lichaam is anders en reageert anders”, zegt Amy.

Zelf is ze daarom een aantal jaren geleden begonnen met het bijhouden van wat ze eet om te zien hoe ze reageert op verschillende voeding. Dat geeft veel houvast. In combinatie met de krachttraining die ze doet zorgt het ervoor dat ze lekker in haar vel zit.

Sinds haar 23e gebruikt Amy medicatie en kan ze door de bijwerkingen niet meer werken. Mede door haar medicatie ziet geen dag er hetzelfde uit. “Op goede dagen kan ik alles, op slechte dagen doe ik alleen wat écht nodig is. Ik heb echt mijn grenzen leren kennen”. De begeleiding van De Hooftzaak heeft hierin een grote rol gespeeld. Ook helpt het schrijven Amy. Door op te schrijven wat ze iedere dag doet, kan ze ook zien wat wel en niet goed werkt. En zo leerde ze ook om positief te kijken naar dingen die zijn gebeurd, in plaats van er in te blijven hangen.

De toekomst tegemoet met De Hooftzaak!

Amy is ontzettend blij dat De Hooftzaak bestaat en dat er allerlei verschillende activiteiten worden georganiseerd. Het helpt haar om iedere dag onder de mensen te komen en ze is van plan dit zeker te blijven doen. Ze is vastbesloten om door te gaan met schrijven. Ze is zelfs met het buurcentrum aan het kijken of van haar teksten een boekje kan worden gemaakt. Daar is ze trots op.

Ook vindt ze het erg leuk om nieuwe ideeën te bedenken voor De Hooftzaak. Ze is blij dat er ook écht wat mee gedaan wordt, zoals haar idee om de etalage wat speelser in te richten. Ze wil mensen vooral meegeven om gewoon binnen te stappen bij het buurtcentrum. “Iedereen is welkom. Zorg dat je niet eenzaam wordt: kom lekker hier naartoe en maak nieuwe vrienden!”