Expositie: “Ik weet waar je hart woont”

Op 6 januari om 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) opent Roxanne Dixon, voormalig teamleider bij De Elementen/Stoed, de expositie ‘Ik weet waar je hart woont’. Deze expositie in de Windwijzer in Vlaardingen toont een aantal portretfoto’s van dak- en thuisloze mensen die gemaakt zijn door fotograaf Rob van Herwaarden. Tekstschrijfster Marleen Bos interviewde hen en schreef begeleidende teksten bij de foto’s. Ook maakten deze tijdelijke bewoners van dak- en thuislozenopvang De Elementen zelf foto’s van hun dagelijks leven. Hun portretten en hun eigen werk zijn op deze expositie te zien. De Windwijzer en Stoed presenteren met trots Annemieke, Avy, Danny, Hafid en Rachid.

Zichtbare levenslust
Begin 2021, midden in de coronaperiode, verzorgde De Windwijzer enkele maanden de dagopvang voor dak- en thuislozen in Vlaardingen. Fotograaf Rob van Herwaarden – op dat moment betrokken bij de opvang – maakte van hen een aantal portretfoto’s. Trots lieten ze deze foto’s zien aan Roxanne Dixon, toen teamleider bij nachtopvang De Elementen.

Roxanne: “De foto’s ontroerden mij. Hoewel ik de situaties en zorgen ken van de mensen die ik destijds begeleidde, zag ik ook hun levenslust. De foto’s straalden kracht uit. Ik belde Rob om te brainstormen over mijn wens iets te willen doen aan de negatieve beeldvorming van dak- en thuislozen: het beeld van verslaafde, vervuilde, bedelende mannen van middelbare leeftijd die op een bankje in het park slapen. Waarom ik dat wilde? Omdat het om mensen gaat. Mensen zoals jij en ik, die iets is overkomen wat ieder van ons kan gebeuren.”

Portretfoto’s
Een project was geboren. De projectgroep werd uitgebreid met tekstschrijfster Marleen Bos en startte met zes deelnemers: zes mensen zonder thuis of dak boven hun hoofd die op dat moment verblijven bij De Elementen. Rob portretteerde hen in zwart-wit in of bij de nachtopvang en in kleur in de wereld waar ze van dromen, op een moment dat ze hoopvol, vrij en op hun gemak zijn. Beelden van een leven vóór en na de dakloosheid. Die portretfoto’s in groot formaat zijn de basis van de expositie.

Eigen leven in beeld
Voor het tweede onderdeel van het project gingen de deelnemers op pad om hun leven in beeld te brengen. Ter voorbereiding hielp fotograaf Michel Bles van het Beelddepot hen een eindje op weg: Wat wil je laten zien? Welk verhaal wil je vertellen? En: Hoe maak je goede foto’s?

Ter inspiratie gingen de deelnemers op stadssafari met voormalig verslaafde en dakloze Patrick van der Jagt à la ‘Caveman’ (bekend van het RTL-programma ‘het Rotterdam Project’ gepresenteerd door Beau van Erven Dorens). Als inmiddels gevierd fotograaf is Patrick een treffend rolmodel voor de deelnemers.

De expositie toont een selectie van de foto’s die de deelnemers zelf hebben gemaakt.

Gedurende het traject ontmoette en sprak Marleen Bos de deelnemers meerdere malen. Fragmenten uit de gesprekken maken onderdeel uit van de begeleidende teksten bij de foto’s.

Van de zes startende deelnemers bleven er uiteindelijk vier over. Hun portretten zijn, samen met hun eigen werk, te zien op deze expositie. Met trots presenteren wij: Annemieke, Avy, Danny en Hafid. Ook van Rachid – die helaas moest afhaken – zijn foto’s te zien omdat hij zo’n fantastisch goede en creatieve fotograaf bleek te zijn.

Duur en locatie
De expositie is van 6 januari tot en met 29 maart 2024 te bezoeken in De Windwijzer, Schiedamseweg 95 in Vlaardingen. De Windwijzer is geopend op maandag tot en met donderdag van 09.00 – 14.00 uur. Toegang is gratis.

 

Delen op social media