• Home
  • Nieuws
  • Met VR meer begrip voor psychoses

  18 oktober 2019

  Met VR meer begrip voor psychoses

  Hoe voelt het om een psychose door te maken? Op die vraag werd op 17 oktober jl. antwoord gegeven in Buurtcentrum De Hooftzaak. Daar was een lezing voor professionals, familie en naasten van mensen die psychoses meemaken. Met behulp van virtual reality werd aan de ruim 60 aanwezigen gedemonstreerd hoe een psychose kan voelen.

  “Het was heel leerzaam”, vertelt Willemien Zeelenberg, bedrijfsleider van De Hooftzaak. “Eén van onze doelstellingen als buurtcentrum is om meer begrip te kweken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Minters Mantelzorg geeft dit jaar extra aandacht aan mantelzorg en psychiatrie en omdat wij al langer lezingen over psychiatrie wilden organiseren, was de samenwerking snel beklonken. Als je begrijpt wat er in iemands hoofd afspeelt, kun je daar beter mee omgaan. Deze avond was heel nuttig voor de mantelzorgers, maar zeker ook voor de aanwezige professionals van verschillende lokale zorgorganisaties.”

  De lezing werd gegeven door kunstenares Jennifer Kanary van Labyrinth Psychotica. Zij ontwikkelde de interactieve lezing vanuit haar eigen ervaringen met een familielid die aan psychoses lijdt. Door mensen te laten kijken door de ogen van iemand die niet meer op zijn zintuigen en waarneming kan vertrouwen, wil zij begrip en empathie krijgen voor deze aandoening en hoe daarmee om te gaan. Want net zoals ieder mens uniek is, is ook iedere psychose uniek. 

  De komende maanden zullen er meer lezingen over psychiatrie in De Hooftzaak worden gehouden. Deze avonden zijn voor mantelzorgers, naasten en professionals gratis te bezoeken (aanmelden verplicht). 

  naar nieuwsarchief